Vrijdag 16 maart 2012

Eindelijk weer eens een bericht van jullie Razende Regina Reporter. Het heeft even geduurd, maar eindelijk kan ik weer wat schrijven en foto's maken. Wat een fantastisch eiland is Bermuda zeg. De prima plek om even bij te komen en te relativeren. Dit geldt zowel voor de leerlingen als voor de bemanning in de afgelopen week. We hebben hard werken mooi weten af te wisselen met veel ontspanning. We proberen om elke dag het grootste deel te gebruiken voor de lessen, omdat er veel werk ingehaald dient te worden. Gemiddeld gesproken is er les tot een uurtje of drie a vier, want daarna is het energie-niveau dusdanig dat er nog maar weinig informatie wordt opgenomen.

Vanaf een uurtje of drie hebben we elke dag een mooi vol programma weten te creeren. We zijn al op bezoek geweest bij de faculteit der economie, om alles te weten te komen over dit belastingparadijs. We zijn een middagje naar het strand geweest om te ravotten, we hebben vertrouwens-oefeningen gedaan op een prachtige plek in de buurt van de boot en we hebben zelfs een partijtje touwtrekken gehouden waarbij onze meiden de jongens tot drie keer toe wisten te verslaan.

Afgelopen vrijdag waren we uitgenodigd door de bemanning van de Spirit of Bermuda voor een potje voetbal en een bbq in Dockyard, aan de andere kant van het eiland. Dit prachtige zeilschip doet mee aan races en shows, maar organiseert tevens veel opleidings-reisjes voor kinderen van alle leeftijden. Op hun website www.bermudasloop.org kun je hierover meer informatie vinden. Na een bezoekje aan het schip en een mooie pot voetbal waarin de docenten en de crew 5-5 gelijk wisten te spelen tegen onze leerlingen, mochten we heerlijk "chillen" in de tuin van de crew-quarters.

Verder zijn onze leerlingen getracteerd op een prachtige trainings-demonstratie met de dolfijnen van Dolphin-Quest en was ik één van de gelukkigen die daarbij op de steiger mocht liggen en ook de dolfijnen mocht aansturen, aanraken en van dichtbij mocht aanschouwen. Wat een ontzettend gave dieren zeg! De leerlingen waren voorbeeldig en wisten (zelfs na een intensief bezoek aan het museum in Dockyard) hun aandacht goed bij de uitleg en de verhalen van Liselotte te houden, de zus van Claire uit mijn paastoernooi-hockeyteam en dolfijnentrainster hier op Bermuda.

Vandaag zijn onze leerlingen bij BIOS geweest, het instituut van Bermuda voor onderzoek der oceaan. Ze hebben weer veel geleerd over het koraal hier in de atlantische oceaan en kwamen stralend terug vol met enthousiaste verhalen over wat ze allemaal gezien en gehoord hadden. De avond werd afgesloten met een bezoek van de zeekadetten van Bermuda die onze boot mochten bezichtigen en het ook nog durfden op te nemen tegen onze leerlingen met touwtrekken op de kade.

Met het onderwijs aan boord gaat het goed op dit moment. Het is stiekem erg fijn dat we niet varen, omdat we op die manier 33 leerlingen per dag hebben in plaats van maar de helft vanwege de wachten. Dat komt erop neer dat we dus twee keer zoveel effectieve lestijd krijgen bij iedereen dan wanneer we aan het varen zijn (los van de huiswerk-uren die ze weten te vervullen tijdens wachtdagen en buiten schooltijd).

Wellicht is het meest fijne nog dat we op en rond de boot WiFi ter beschikking hebben. Wat een verschil met Cuba zeg, waar we nauwelijks konden internetten. Hier kunnen we ons nu de hele dag naar hartelust bezighouden met het binnenhalen en versturen van toetsen, met het emailen van scholen en ouders en met het zo goed mogelijk afstemmen van de nog te verwerken stof in de laatste weken van deze reis.

On a more personal note: mentaal gaat het met mij steeds beter. Ik vind het nog altijd niet fijn dat we straks weer moeten varen en kijk er nog steeds een beetje tegenop om straks weer op de wijde zee te zitten (wat een verschil met voor de Microburst toen ik elke keer haast niet kon wachten om de prachtige golven en eindeloze luchten om me heen te zien als we ergens in een haven lagen). Ik ben er dan ook, in tegenstelling tot de rest van de bemanning, niet heel rouwig om dat we nog wat extra dagen in Bermuda moeten blijven om alle reparatiewerkzaamheden af te kunnen maken. Het is nog altijd niet helemaal duidelijk wanneer we precies weggaan, maar mij kan het hier niet lang genoeg duren.

Ik heb ook deze week besloten om zodra we weer thuis zijn zo snel mogelijk terug te gaan naar Bermuda. Niet alleen omdat ik me hier vreselijk thuis voel en fantastische mensen heb ontmoet waar zeker goede vriendschappen uit gaan ontstaan, maar vooral omdat ik totaal onverwachts de liefde ontdekt heb op dit eiland. Ik ben een fantastische vent tegengekomen die ik vreselijk ga missen op het moment dat ons schip wegvaart. Geen idee wat de toekomst ons te bieden heeft en of we uberhaupt wel een toekomst samen zullen of kunnen hebben, maar ik wil het zeker een kans gaan geven na dit mooie project waar zo langzamerhand een einde aan begint te komen. Zoals mijn moeder al mooi opmerkte aan de telefoon: niks beter voor traumaverwerking dan lekker verliefd worden!

 

Woensdag 7 maart 2012

Nou, na alle ellende hebben we Bermuda gistermiddag weten te bereiken. Nu weet ik ook weer wat een Microburst is. Het schijnt wel een heel bijzonder natuur-fenomeen te zijn, maar niet echt een aanrader om mee te maken. Ik ben nog altijd een klein beetje van slag, maar ik dank de goden dat alle leerlingen en bemanning volledig gezond en voltallig aan boord zijn gebleven en dat niemand echt gewond is geraakt. We mogen echt enorm van geluk spreken dat we dankzij het briljante handelen van Martin, Anne en Valerie en dankzij de gigantisch zeewaardige Regina Maris alleen maar schade hebben aan wat apparatuur en onderdelen van het schip.

Binnenkort zal ik het verhaal helemaal op mijn website zetten, maar voor nu volg ik nog even het advies op van al mijn persoonlijke psychologen hier en thuis: hersens nog even niet al te veel gebruiken en even rustig weer bijkomen hier op dit heerlijke eilandje. De traumaverwerking met mijn collega's gaat super, ze weten goed wat ik leuk vind! Even heel kort voor iedereen die niet weet wat een microburst is: we zijn terechtgekomen in een hele rare wind met orkaankracht. Eerst kwam de wind over stuurboord, toen recht van boven en vervolgens over bakboord. Heel scheef gelegen beide kanten op vlak op het water, heel veel water naar binnen en spullen kapot of overboord geslagen, maar alle kids en bemanning zeer goed gehandeld en dus veilig erdoorheen gekomen.

Ik heb al contact gehad met Liselotte, de zus van Claire (hockeyvriendinnetje van me) en we gaan komende week naar een trainingsdemonstratie met dolfijnen bij het centrum waar ze werkt, jeeh! Heel veel zin in en verder lekker het hele eiland verkennen en wat lessen inhalen met de kinders! Bermuda bevalt me wel op dit moment. We liggen aan de kade in St. George, een lief klein stadje wat dezelfde uitstraling heeft als de waddeneilanden voor mijn gevoel. Tot snel met meer details, maar voor nu; geniet van de foto's van Cuba!

 

Vrijdag 2 maart 2012

Langzamerhand gaat het weer beter aan boord. De wind is gedraaid en we zeilen met een heerlijke ruime wind over een relatief kalm zeetje richting Bermuda. Gister kwamen we langs de Bahama's, maar deze lagen nog te ver weg om ook daadwerkelijk aan de horizon te kunnen zien. Anne heeft Elskarin even kort gesproken gisteren en ze had voorlopig goed nieuws gelukkig. Direct nadat ze geland was in Nederland is ze naar het ziekenhuis gegaan voor de vervolgonderzoeken en de eerste voorzichtige vermoedens van de artsen zijn optimistisch. Ze denken voorlopig dat het goedaardig is.

Dankzij dit nieuws kan ik weer enigszins functioneren. Ik bemoei me weer wat meer met de gesteldheid van de mensen om mij heen en weet stapje voor stapje mijn eigen rotgevoel los te laten. Ik ben van heel verdrietig op dinsdag via een gevoel van onverschilligheid op woensdag uiteindelijk terechtgekomen op een gefrustreerd en rusteloos gevoel. Hieruit haal ik wel een hoop energie en handel weer richting mijn mede reisgenoten, maar mijn opmerkingen zijn niet allemaal even doordacht. Ik kom in eerste instantie fel uit de hoek en was gister de helft van de tijd bezig met zaken te nuanceren en uit te leggen en mijn reacties terug te draaien. Ik ben dit niet van mezelf gewend, aangezien ik zelden kwaad ben, en ik merk dat iedereen om mij heen ook met een verbaasde uitdrukking op hun gezicht mijn gedrag gadeslaan.

Gisteren hebben we een stilte oefening gedaan aan dek en sindsdien is het moraal aan boord weer duidelijk gestegen. Het aantal zeezieken en buikgriepers is weer bijna nul en de lusteloosheid bij de meesten is eruit. Wat fijn toch om te zien dat een klein kwartiertje bezinning zoveel effect kan hebben. Vanmorgen tijdens het opstarten van de les zag ik iedereen ook weer een stuk helderder uit zijn ogen kijken en lekker hard aan de slag gaan met hun taken voor school, voor de wacht of voor de keukenploeg. Iedereen was natuurlijk ook enorm gerustgesteld door het voorlopige nieuws over Elskarin. Een fijne bevestiging voor mij om te zien dat ook de leerlingen haar missen en zich net zulke enorme zorgen maken om haar.

Ik ga vandaag proberen om weer wat meer van waarde te zijn voor iedereen aan boord. Ik wil mijn gevoel van heimwee ook los kunnen laten, want hierdoor zit ik met mijn hoofd veel meer thuis dan aan boord. We moeten nog 56 nachtjes slapen voordat we weer thuis zijn en dat zijn er echt veel te veel om te gaan aftellen (heb het gisteren uitgerekend in de hoop dat ik hier weer positiever van zou worden, echter was het uiteindelijke effect volledig averechts). Ik wil weer zin krijgen in de lessen en het onderzoek en de algehele ontwikkeling van onze leerlingen nog meer kunnen stimuleren.

Komende week gaan we het met de leerlingen hebben over empathie en hun reflectie op de groepsdynamiek. Velen zijn hierin de afgelopen tijd enorm in gegroeid, maar we willen dat ze allemaal zich enigszins kunnen inleven in anderen en dat ze kunnen inzien hoe het eigen gedrag een invloed heeft op de sfeer in de groep en hierdoor op het gedrag van anderen. Ik merkte de invloed van mijn eigen houding ook zeer sterk en dat is al motivatie genoeg om mezelf over deze negatieve bui heen te zetten.

 

 


Pagina laatst bijgewerkt door Mappits op 17-03-2012 8:07